OTONOM ARAÇLAR
1920'ler ve 1930'larda sürücüsüz arabaların tarihine bakıldığında, birkaç önemli sistem sürücüsüz araçlar için iyi haberler getirdi. İlk kendinden tahrikli modeller 1980'lerde piyasaya çıktı. İlk araçlar, 1984 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Navlab ve ALV projelerinin bir parçası olarak üretildi. Bu projeyi 1987 yılında Mercedes-Benz ve Alman Askeri Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Eureka Prometheus projesi izledi. Bu iki araçtan sonra sayısız şirket, bazıları şu anda birçok ülkenin yollarında olan binlerce sürücüsüz araba üretti.
Sürücüsüz otomobiller otomotiv endüstrisinde devrim yaratıyor ve bununla birlikte otomotiv endüstrisinde de büyük değişiklikler getiriyor gibi görünüyor. Sürücü ve araç teknolojisindeki hızlı gelişmelerle Henry Ford oyununun kuralları çok yakında önemli ölçüde değişecek. Bu gelişmeden en çok otomotiv sektörü etkilenecek. Otonom ve sürücüsüz arabaların yakın gelecekte benzeri görülmemiş ekonomik, sosyal ve çevresel değişiklikler getirmesi bekleniyor. Bunun halkın sosyal statüsünde tam bir eşitliğe yol açacağı da açıktır. Kendi kendine giden arabalar, gençler, yaşlılar ve engelliler için kişisel hareket özgürlüğü sağlayacaktır.
Teknoloji sektöründeki dramatik değişikliklere ek olarak, tüketici talebindeki değişiklikler, daha güçlü pillerin üretimi, daha yeşil yakıtların mevcudiyeti ve sürücüsüz arabaların üretimi gibi faktörler tarafından da yönlendirilebilir. Tüketici talebindeki bu değişimler, üreticilerin planlarında da köklü değişikliklere yol açmıştır. Paris'teki DriveNow ve Autolib gibi çeşitli BMW hizmetleriyle paylaşım ekonomisi otomotiv endüstrisine de nüfuz etti. Şimdiye kadar Tesla, bu gelişmelerden bazılarını kullandı ve en başarılı rakipleri arasında ürünler tanıttı. Ancak BMW, Toyota ve General Motors gibi diğer Silikon Vadisi şirketlerinden üreticiler de bu alanda iddialı geliştirmeler yapıyor. Bu gelişmeler, otomotiv sektöründe 4. Sanayi Devrimi'ne doğru atılan en büyük adımlardan biri olacak gibi görünüyor. Avrupa'nın en büyük strateji danışmanlık şirketlerinden biri olan Rolan Berger'in araştırmasına göre, otomotiv, teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerinin bir noktada yakınsaması bekleniyor. Şu anda piyasada değeri artan araçlara baktığımızda, araçların yaklaşık %30'unun elektronik tabanlı olduğunu görüyoruz ve gelecekteki sektör yeniliklerinin bu payı yaklaşık %80'e çıkaracağı tahmin ediliyor.
Sürücüsüz otomobil teknolojisi endüstrisi şu anda yıllık ortalama %16 oranında büyüyor. Bu büyüme ile sürücüsüz otomobil teknolojisi endüstrisinin 2025 yılına kadar 900 milyar sterlinlik bir piyasa değerine ulaşması bekleniyor.