Bulut teknolojisi nedir?
Bulut teknolojisi, en basit tanımıyla bir kullanıcının verilerini dijital bir ağ üzerinde depolamaktır. Veriler, telefonunuzun veya bilgisayarınızın hafızasında yer kaplamadan bulut teknolojisinde saklanır. E-posta adresinizi ve şifrenizi kullanarak verilerinize ve dosyalarınıza diğer cihazlardan erişebilirsiniz. Bulut teknolojisi, verileri depolamanıza ve diğer cihazlar arasında veri alışverişi yapmanıza olanak tanır. Bulut teknolojisi nasıl çalışır Bulut teknolojisi, çeşitli yazılımlar kullanarak İnternet üzerinden depolama yapmanızı sağlar. Sanal depolama ile verileriniz internette saklanır. Bu nedenle, sabit sürücü gibi herhangi bir fiziksel depolama alanı gerekmez. Ve verilerinize her zaman erişebilirsiniz. API'lere veya uygulama programlama arabirimlerine sahip bir bulut teknolojisi mağazası olmasının yanı sıra üç kategoride hizmet sunar: IaaS (altyapı), PaaS (platform) ve SaaS (yazılım).
Bulut teknolojisi ne işe yarar?
Günümüzde ister bireysel ister işletme olsun her kullanıcı ve her işletme bulut teknolojisinden faydalanmaktadır. Bulut teknolojisi, özellikle aktif internet kullanıcıları için bir zorunluluk haline geldi. Bulut teknolojisi sayesinde depolama, yazılım, bilgisayar hizmetleri, durum kurtarma, kullanıcılar arasında veri alışverişi gibi birçok hizmet sanal olarak internet üzerinden çalışmaktadır. Sadece bireyler tarafından değil, gruplar tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıbbi tesislerden güvenlik firmalarına kadar hepsi, iş yerlerini iyileştirmek ve müşterilerine en yüksek kalitede hizmet sunmak için bulut teknolojisini kullanıyor.
Bulut teknolojisinin avantajları nelerdir?
Bulut teknolojisinin en büyük avantajı, verileri sabit disk olmadan depolayabilme ve herhangi bir zamanda herhangi bir cihazdan erişebilme yeteneğidir. Telefonunuzda veya bilgisayarınızda çok fazla yer kaplayan büyük belgeler konusunda endişelenmeyin. Diğer cihazlarınızda fotoğraflarınıza, videolarınıza ve çok daha fazlasına anında erişmek için e-posta adresinizi ve şifrenizi girmeniz yeterli. Diğer bir avantajı da bulut teknolojisinin kurulum gerektirmemesidir. Bu uygulamalar genellikle mobil cihazlara önceden yüklenmiştir. Mevcut değilse, Google Play veya AppStore'dan indirebilirsiniz. Bu sayede bir tesise gitmeden bulut teknolojisi kullanılabilmektedir. Şirketler bulut teknolojisini kullandıklarında çok para tasarrufu sağlayabilirler. Bu, işletmelerin yazılım yükleme veya veri merkezleri kurma gibi faaliyetler için fazladan para ödemesi gerekmediği anlamına gelir. Ayrıca verileriniz bulut teknolojisine yedeklenir. Bu şekilde, telefonunuza veya bilgisayarınıza bir şey olursa verilerinizi kaybetmezsiniz. Bu açıdan bulut teknolojisinin güvenliği arttırdığı söylenebilir. Bulut teknolojisi, verilerinizi olası tehditlerden de koruyabilir. Dosyaları herkesle de paylaşabilirsiniz. İzniniz olmadan hiç kimse dosyalarınıza erişemez. Verilerinize ve bilgi işlem kaynaklarınıza her zaman, her yerden, hatta internet bağlantısıyla bile erişin. Bulut teknolojisi, sabit sürücülerden çok daha fazla depolama alanı sunar. Bulut teknolojisinin belki de tek dezavantajı, verilerinize yalnızca internetiniz varsa erişebilmenizdir. Bunun nedeni, verilerin İnternet üzerindeki sanal bellek tarafından korunmasıdır. Bu nedenle, verilere internet bağlantısı olmadan erişilemez. Ancak, dosyaları çevrimdışı görüntülememizi sağlayan çeşitli uygulamalar sayesinde, internet erişimimiz olduğunda bunları cihazımıza indirebilir ve bağlantı olmadan kullanabiliriz.
Bulut teknolojisi, işletmelerin iş yüklerini buluta taşımasına ve bunlara her yerden erişmesine olanak tanır. Bu bağlamda iş yapma şeklimizin birçok yönden değiştiğini söyleyebilirim. Aynı zamanda bulut servisleri ile çalışan teknolojiler sayesinde birbirimizle iletişim kurma şeklimizin de değiştiğini görüyoruz.